torsdag 11 september 2014

Statens ekonomi

Det kommer att bli tufft. Oavsett valutgång så tror jag att det kommer bli förändringar. Sveriges budget pekar i år på ett underskott på 89 miljarder kr.

Det innebär att om vi behåller den (enligt mig redan bristfälliga) välfärd vi har idag och genom skatter tar in det vi saknar för att få en budget i balans, måste staten få in 89 miljarder. Jag är tveksam till den jobbskapande effekten av jobbskatteavdragen och om vi just nu låtsas som att ingen sådan effekt finns alls (någon finns säkert, men jag tror inte den är så stor som vissa vill få det till), så minskar jobbskatteavdragen statens inkomster med 70 miljarder. Alla de pengar som vi påstås ha fått extra i plånboken från staten är alltså pengar som staten inte har råd att låta oss behålla. Alla jobbskatteavdragen.

Hur nöjd tror du befolkningen blir om vi tar bort alla jobbskatteavdrag och svarar att pengarna enbart går till att få budgeten i balans? Välfärden blir inte ett dugg bättre, inga nya jobb skapas, vi ska bara täcka det underskott som skapats de senaste åren.

Den svenska statsskulden är per sista juli 2014; 1 258 miljarder kronor. Per sista december 2006 var den  1 274 miljarder. Statsskulden har alltså under denna regering minskat med 16 miljarder. Detta har bland annat skett genom utförsäljningar av statliga bolag. Det har dock gett inkomster på 160 miljarder, så där saknas sisådär 144 miljarder.

Hur går man vidare nu? Hur det än går i valet är jag rädd för att vi kan få det rätt tufft framöver och att de som styr de närmaste fyra åren (om vi ens får en majoritet som håller fyra år under dessa omständigheter) kommer nog inte att vara så populära bland befolkningen. Jag hoppas verkligen att det blir regeringsskifte, för även om vi blir impopulära och tvingas göra jobbiga saker, så är jag övertygad om att det är bättre för Sverige att börja styrningen åt rätt håll. Hur tufft det än må vara längs vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar