lördag 10 november 2012

När måttstocken är lite skev

Visst, det är alltid lätt att säga saker i efterhand, när det finns med fakta på bordet. Och jag erkänner att jag inte visste tillnärmelsevis så mycket som sedan framkommit i tidningarna om det nya föreslagna monumentet (Bland annat här), däremot uppfattade jag det som att vi inte riktigt gick i takt med medborgarna när vi, som jag uppfattar det, stressar fram frågan med ganska bristfälligt underlag. Framförallt såg jag då till det juridiska, med upphandling eller ej.
Med bakgrund av detta, meddelade jag min grupp att inte avsåg rösta ja till beslutet om monumentet. Detta irriterade ganska tydligt vår gruppledare, tillika ordförande i kommunfullmäktige, eftersom vi ska hålla oss till partilinjen och för att jag meddelade så sent.
På samma möte fanns en fråga om Handlingsplan för demokrati och mångfald, där det kom upp ett ändringsyrkande från Moderaterna. Skillnaden mellan förslagen var knappast av någon enorm dignitet, ändock kom yrkanden från borgarna om bifall till ändringen och från den styrande sidan om bifall till kommunstyrelsens förslag. Frågan gick till omröstning och där saknades en person, vilket gjorde att vi var 40 stycken som röstade. Och vi lyckades pricka in 20-20, genom att fullmäktigeordförande röstade med de borgerliga, mot sitt eget kommunalråds yrkanden. Betyder det att det är ok för vissa att rösta emot partigruppen? Eller förstod inte ordföranden sin egen propositionsordning? Pratar vi om vilket intryck vi gör på våra medborgare, så tror jag det skadar oss mer att så tydligt visa att vi inte är eniga, än om jag hade avstått från att rösta med en solklar majoritet för att låta upprätta monumentet.
Det hamnade förstås i tidningen, dock har tidningen valt att inte ha med artikeln på nätet så att jag kan länka. Rubriken var något i stil med 'Fullmäktigeordförande fällde röd linje'.

För övrigt, som lite stöd till mig själv när jag skrev detta plockade jag fram det justerade protokollet från mötet. Om jag inte blivit alldeles för trött och missuppfattar något, så är beslutet enligt protokollet kommunstyrelsens förslag, utan det ändringsyrkande som längre ner i texten står som bifallet. Så kan man också göra när ett beslut blir 'fel'.

[EDIT]
Nya Kristinehamnsposten hittade också detta och skrev en artikel om det. Länken ovan fungerar inte längre, då det justerade protokollet plockats bort och nu ersatts med ett protokoll som visar det beslut som faktiskt togs. Korrekt länk.

1 kommentar:

  1. Så går det till här i Bromölla oxå, lev väl och kämpa på!
    http://bromolla.folketsrost.nu/2012/11/12/nu-blir-webbe-skraj/

    SvaraRadera