torsdag 18 augusti 2016

De är fler än två (politiskt, grundläggande)

Det är ett val mellan två kandidater till president. Det är Hillary Clinton för Demokraterna och Donald Trump för Republikanerna, i alla fall i nuläget. USA beskrivs ofta som att det bara finns två partier. Det finns dock många andra partier och kandidater, men eftersom valsystemet ser ut som det gör (framförallt winner-takes-all som gäller för presidentvalen), är det bara de två stora partierna som har en chans.

Jag uppfattar att det är två av de andra kandidaterna som sticker ut en del och som har en relativt stor mängd supporters. Det handlar om Gary Johnson för Libertarian party och Jill Stein för Green Party. Chansen att någon av dessa ska bli president vid årets val torde vara minimal, men ett ökat stöd i år kan ge chansen för dem att få större budgetar, mer tv-tid osv i kommande val. Svårigheten att få andra än de största supportrarna att rösta på dessa kandidater handlar framförallt om att ”en röst på Jill Stein är en tappad röst för Hillary” eller ännu starkare ”en röst på Jill Stein gynnar Trump”. De som tror på sin kandidat vill förstås se längre än detta valet och öka möjligheterna för mindre av ett binärt valsystem längre fram och många säger också att eftersom valet står mellan ”två dåliga” kandidater, vill de inte rösta på någon av dem och lägger därför hellre rösten på någon annan kandidat.

Förutom Stein och Johnson som utmanare, finns ytterligare en kandidat (Darrell Castle) som finns på valsedeln i mer än 20 stater och en stor mängd kandidater på minst en delstats valsedel. Dessutom finns, precis som det funnits i Sverige, möjlighet att skriva in sin egen kandidat på en blank valsedel (vilket, i USA, precis som i Sverige, lett till ett antal röster på Kalle Anka och andra påhittade figurer). Många delstater har, också precis som i Sverige inför valet 2018, styrt upp detta till att kandidater måste föranmäla sig för att rösterna ska räknas. Dessa kallas i amerikanska systemet för Write-Ins, dvs personer som du måste skriva in namnet på själv. Och det finns en stor mängd sådana föranmälda kandidater som inte kommer att finnas på valsedeln, men vars röster kommer att räknas.

Visst är USA, just nu, ett två-kandidatssystem eftersom bara någon av de två stora har en reell chans att vinna, men det finns andra kandidater och genom att många idag vänder sig ifrån de två stora kandidaterna, kan det öppna upp för att det ser annorlunda ut i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar