söndag 28 augusti 2016

Valdeltagande (politiskt, grundläggande)

I Sverige är vi vana vid ett ganska högt valdeltagande. I senaste riksdagsvalet (2014) valde 85.5% av de röstberättigade att avlägga en röst. SCB skriver på sidan om svenskt valdeltagande att en hög andel som röstar ”ses som ett tecken på att demokratin i ett samhälle fungerar ”. I senaste presidentvalet i USA var det 54.9% av de röstberättigade som faktiskt röstade, alltså bara lite drygt hälften. Som ytterligare jämförelse kan sägas att valdeltagandet i Brexit-omröstningen var 72.2%.

SCB noterar att valdeltagandet vid riksdagsvalen ökat i Sverige sedan bottennoteringen 2002 (80.1%) och beskriver ökningen i valdeltagande, ”[..] framför allt i grupper i samhället som tidigare röstat i lägre utsträckning”. Här jag ser en relevant jämförelse med USA. Enligt mig finns det, både i Sverige och USA, en tydlig tendens att kritisera sittande etablissemang (från framförallt SD i Sverige, framförallt Trump i USA) och skylla fattigdom och arbetslöshet på andra utsatta grupper (muslimer/mexikaner/invandrare). Detta tycks vara ett sätt att locka fram röster särskilt från grupper som tidigare uppvisat svagt valdeltagande. Det lockar i USA dock huvudsakligen vita och särskilt män, men missar andra fattiga grupper där Hillary är starkare i USA som african-americans (som i  Ohio uppges lägga 0% av rösterna på Trump), mexikaner och kvinnor.

I USA finns flera andra orsaker till lågt valdeltagande som finns inbyggda i systemet. Jag kommer i senare blogginlägg ta upp problemet med Voter ID (identifikation för att få rösta) och en fördjupning om det jag tog upp i tidigareinlägg, att valsystemet i varje delstat ger vinnaren alla röster, vilket gör att i många stater är det lätt att känna att rösten in är något värd.

Ett större valdeltagande i USA kan potentiellt hjälpa vilken som av kandidaterna. Om det är huvudsakligen fattiga, vita (och framförallt män) som ökar valdeltagandet, så tycks det vara en grupp som starkt gynnar Trump och hans retorik, medan kvinnor, african-americans och mexikaner i större utsträckning gynnar Hillary. Med nästan hälften av de röstberättigade som inte röstade alls senast finns det en enorm potential i dessa grupper och den som lyckas mobilisera sina grupper med tidigare lågt valdeltagande bäst kommer att ha en stor fördel. Och det är där volontärer kommer in, mötet mellan människor är den starkaste drivkraften att gå och rösta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar