tisdag 16 augusti 2016

Snabba förändringar

Väljarsympatier kan förändras snabbt. Det finns förstås en stor andel människor som röstar på sitt parti eller en särskild person alldeles oavsett vad som skrivs i media osv, men det finns också en stor andel människor som inte har en sådan stark uppfattning om ett parti eller en person, utan lyssnar på argument som framförs och bestämmer sig på valdagen. Det gör att alla opinionsundersökningar får ett grundläggande osäkerhetsmoment. ”Vad skulle du rösta på om det var val idag?” kan frågan vara formulerad när en opinionsundersökning genomförs. Och det är möjligt att den är någorlunda korrekt den dagen, men de allra flesta dagar är det inte val och kampanjandet och mediaskriverier kan skilja sig markant från den dagen till valdagen.

Även om valet i USA närmar sig, så är det 82 dagar kvar när jag skriver det här. Otroligt mycket kan komma att hända. Wikileaks har meddelat att de har mer material som allvarligt skadar Clinton, Trumps svängiga temperament gör att ledande republikaner gör planer för hur de ska hantera om han hoppar av och tusentals andra saker kan hända. Trump har tappat massor av stöd på sistone genom galna uttalanden som han gjort sig ganska känd för. Nyligen gick han i tal och på Twitter till attack mot en familj som talade på Demokraternas kongress om hur de förlorat sin son i krig och hur Trumps förslag gör att sådana som de inte ens skulle vara välkomna i USA. Det behövs inte mycket för att förändra opinionen ett par procentenheter och i vissa stater är det bara någon procentenhet som gör den stora skillnaden.

Ibland avgörs val av ett fåtal röster och jag hoppas att dessa röster utfaller till Clintons fördel och jag ska göra vad kan för att dra mitt lilla strå till stacken i höst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar