söndag 11 september 2016

Voter ID – identifikation vid röstning (politisk)

En kontroversiell fråga i USA, som kan verka udda för oss i Sverige, är frågan om Voter ID, att kunna identifiera sig vid röstning. I Sverige måste du vara känd av röstmottagarna, visa id-handling, eller ha någon annan person med id-handling som intygar din identitet. Detta ser nog de flesta av oss som ganska självklart. Och de allra flesta svenskar som är röstberättigade har någon form av id-handling.

I USA har du inte behövt identifiera dig för att rösta, förrän South Carolina 1950 började kräva någon form av identifikation. Då var inte kravet en id-handling av idag, utan i stort sett vilket dokument som helst med den röstberättigades namn. Men det är de senaste 20 åren som kontroverserna har börjat. Huvudsakligen republikan-styrda delstater har börjat ställa krav på id-handling för att rösta, med avsikten att minska valfusk. Det låter i utgångspunkt ganska vettigt. Det potentiella fusk detta skulle kunna förhindra är alltså att någon utger sig för att vara någon annan, för vilket i USA det finns  ytterst få dokumenterade fall. Straffet för denna typen av fusk om du åker fast är upp till 5 års fängelse, vilket kan tyckas rätt avskräckande i sig.

Problematiken handlar om de grupper där många saknar godkänd id-handling och hur lätt det är för dessa att skaffa en godkänd id-handling. En studie i USA visade att 6-11% av röstberättigade saknade en godkänd id-handling. Ett lagkrav på id-handling för att rösta innebär alltså att alla dessa personer behöver skaffa en sådan just för att rösta, vilket förstås innebär en viss börda i sig. Domstolar i USA har stoppat lagar om id-handling med motiveringen att de är diskriminerande mot minoritetsgrupper och många av dessa lagar väntar nu på att tas upp i högsta domstolen.

Personligen tycker jag att Texas försök att införa id-krav gör det tydligt att det handlar mer om att styra vilka som röstar än att förhindra valfusk. När de 2011 ville införa sin lag, godkände de vapentillstånd som en identifikationshandling (vapenförespråkare har en tendens att vara mer republikaner än genomsnittet), men samtidigt inte godkänna studentlegitimationer (studenter tenderar att vara mer demokrater än genomsnittet).

Det verkar rimligt att identifiera sig för att få rösta, men satt i kontexten av hur många som faktiskt saknar id-handling, de svårigheter som det innebär för vissa att skaffa dem och det redan låga röstdeltagandet, gör att det är en kontroversiell fråga i USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar