fredag 30 september 2016

Efter debatten (politik)

Nu har det gått ett par dagar sedan den första debatten. De flesta tyckare verkade rätt eniga om att Hillary var den stora vinnaren, en uppfattning som jag delar. Jag hade inför debatten en rädsla för att valet kunde avgöras där och det var just en rädsla och ingen förhoppning. Om Hillary hade gjort ett dåligt eller svagt intryck, eller förmodligen ens hostat, så hade hon förmodligen tappat massor. Donald snörvlade sig igenom en debatt där han ständigt avbröt och var många gånger långt från sanningen, men det gjorde förmodligen ingen större fara jämfört med om Hillary gjort en bråkdel av det. Hillary gjorde överlag en mycket bra debatt.

Några få är övertygade om ett Donald vann, men jag är tveksam till att de såg samma debatt som jag satt uppe och tittade på. Newt Gingrich (tidigare talman i senaten) påstår i en krönika i Fox News att "Trump won because he didn't make a major mistake and he stuck to the facts". Alltså, Trump vann eftersom han inte gjorde något större misstag och höll sig till fakta. Kort sagt, jag delar inte någon del av den uppfattningen.

En site som följs intensivt just nu är fivethirtyeight.com där Nate Silver håller koll på statistiken och undersökningarna. Nate Silver prickade in korrekt beräknat resultat i samtliga 50 stater i förra valet (och 49 av 50 2008). Där har Hillary sedan debatten dragit ifrån ganska rejält. I skrivande stund bedömer Nate och hans team att chansen att Hillary vinner (inte att förväxla med beräknat röstutfall) är 63.4% om vi kollar på deras poll-plus (och 66.3 på polls-only).

Debatten avgjorde ingenting, men tendensen just nu är åt rätt håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar