måndag 9 januari 2012

Ledarfokuserat

Det har varit mycket fokus på vår partiledare ett tag och han har fått utstå både fientlig eld, eld från de egna och rena vådskotten från alla håll. Jag ska inte bidra till det, utan ser på partiet som helhet i förhållande till sina ledare. Ledare finns på alla nivåer, det finns de formella ledarna som är partiledare, landstingsråd, kommunalråd, nämndordförande, distriktsordförande, AK-ordförande osv, och det finns de informella ledarna, de som av olika skäl mottar partimedlemmarnas respekt.

Och väl så. Vi som inte är dessa ledare ska självklart respektera alla dessa ledare, samtidigt som vi bör kräva en viss respekt tillbaka. Vi kan inte bara sitta och tiga, luta oss tillbaka och lita på våra ledares kunskaper i alla ämnen utan att ställa frågor. Att ställa en kritisk fråga betyder inte att vi inte respekterar ledaren, det betyder inte att vi tror att den fuskar eller har en egen agenda. Det handlar bara om att vi alla ska vara med på tåget, för att vi förstår vart tåget är på väg, varför och med vilket biljettpris. Vi kan inte blint hänga med tåget och lita på lokföraren, vi måste både kolla skyltarna för vilket spår vi ska till och vilken destination det står på tåget.

Jag uppfattar att vi hamnat i ett läge där vi tappar kunskap och kanske riskerar att inte nå de bästa lösningarna. Inte för att ledarna är dåliga, utan bara för att det inte är möjligt att de kan vara experter på precis varje ämne. Alla blir bättre om de får bolla idéerna och svara på de frågor som andra kan ha, rätt fråga ger inte bara ett svar, utan upphov till en tanke. Partiet har inget att vinna på att ha en massa lydiga medlemmar som bara röstar som våra ledare säger utan att ställa frågor eller tänka själva.

Denna ledarfokusering anser jag vara ett av skälen till att många medlemmar känner sig vilsna. När den starka ledaren inte är så stark, råkar ut för ett drev, eller har en jobbig dag kommer vilsenheten hos oss alla andra.
Ömsesidig respekt, att ledarna lyssnar på oss fotfolk och att vi fotfolk respekterar våra ledare är en förutsättning, att både fotfolk och ledare lyssnar och lär av varandra är lika nödvändigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar